Smeg lanserar blast chiller för hemmaköket

Smeg-BlastChiller

Smeg meddelade 17 oktober att man äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera en blast chiller för hemmaköket. Produkten finns tillgänglig i tre av Smegs redan etablerade designlinjer: Classic, Linea och Dolce Stil Novo.

Blast chillers har länge varit ett värdefullt verktyg i de professionella köken, och nu är produkten redo att ta sig in i hemmaköken hos de som letar efter sätt att konsumera hälsosammare livsmedel av högre kvalitet och samtidigt spara tid, berättar Smeg, och menar att med blast chillern kommer större kreativa möjligheter att laga mat av professionell kvalitet hemma i ditt eget kök.

Smegs ambassadör, kocken och entreprenören Pontus Frithiof, driver flertalet restauranger i Stockholm. Han beskriver hur han använder produkten i sina verksamheter:

– Vi använder oss av blast chillers dagligen i alla våra verksamheter för att snabbt få ner temperaturen på livsmedel. Det är ett viktigt hjälpmedel för oss, inte minst för att säkerställa att bakterier inte frodas och skapa bättre hållbarhet, säger Pontus Frithiof.

Med Smegs blast chiller kan du, med hjälp av Pronto-funktionen, förvara maträtter i kylskåpstemperatur hela dagen, fri från bakteriell tillväxt, och sedan värma upp dem igen vid en förinställd tidpunkt. Denna funktion är särskilt bekväm för de som lever ett liv i högt tempo och vill ha en varm middag redo när de kommer hem, utan att tumma på livsmedelskvaliteten, anger Smeg.

Blast chillerns funktioner innehåller automatiska program för nybörjare och manuella program för mer erfarna användare, och inkluderar både program för kyla (från 80-90°C till 3°C på mindre än 90 minuter) och program för djupfrysning (-18°C på mindre än 4,5 timmar). Därför möjliggör produkten också snabb nedkylning av flaskor (1° per minut) för att kunna avnjuta vin och andra drycker vid optimal temperatur. Den hjälper även till att behålla mat vid önskad temperatur vilket är särskilt användbart för efterrätter och glass innan servering.

Blast chillerns snabba nedkylningsförmåga gör att den genomsnittliga lagringstiden för mat förlängs med upp till 70 procent, genom att spridningen av bakterier förhindras, meddelar företaget, och berättar att smaken, aromen och näringsegenskaperna hos färska livsmedel bibehålls, vilka i stor utsträckning skulle förloras vid frysning i en normal frys. Ett resultat av detta är att grönsaker och frukt nu kan ätas året om, oavsett säsong.

– En av de främsta fördelarna med en blast chiller är enligt mig möjligheten att kyla ner grönsaker, framförallt gröna. Denna typ av snabb nedkylning gör att de behåller sin färg, spänst och smak mycket bättre, menar Pontus Frithiof.

Ett annat stort plus är blast chillerns uppvärmningsfunktioner som kan anpassas upp till tre steg med olika varaktigheter och temperaturer. Denna funktion är särskilt användbar vid bakning, då degen skall bli mycket lätt och smältbar med endast små mängder jäst. Avfrostningsfunktionen är också användbar: det går mycket fortare än att använda ett kylskåp och det håller livsmedlets egenskaper intakta utan risk att maten tillagas, förklarar Smeg. Blast chillern kan också användas för matlagning på låg temperatur och för att hålla maträtter varma vid en inställd temperatur.

– Smeg står för innovativa produkter av hög kvalitet och snygg design. Jag ser potential i produkten för att kunna laga mat på ett professionellt sätt hemma. Personligen skulle jag använda den när jag veckovis gör storkok eller för grönsaker. Den passar även bra för att snabbt kyla ner soppor och såser, säger Pontus Frithiof.

Smeg berättar att blast chiller representerar en medvetenhet om konsumtion och livsmedelskvalitet, samtidigt som det tekniska tillvägagångssättet adderar ett mervärde till företagets sortiment, helt i linje med Smegs vision.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone